Čtvrtek, 25 duben 2024
Medializace
Die Brücke stručně informuje o projektu Tisk
Měsíčník Seliger-Gemeinde Die Brűcke č.11/2007 z 12.března přináší na poslední straně stručnou zprávu o projektu: "

Schicksale deutscher Antifaschisten. Seit der Regierungs­erklärung der Tschechischen Republik vom 24.08.2005 (siehe Die Brücke Nr. 5) zur „Dokumentation der Schicksale aktiver Nazigegner, die nach dem 2. Weltkrieg in Zusammenhang mit den Maßnahmen, die in der CSR gegen die sogenannte "feind­liche Bevölkerung" durchgesetzt wurde, bemühen sich Histo­riker und Journalisten um Aussagen von Zeitzeugen. "Wir haben diese treuen Mitbürger einfach abgeschoben", sagte die 1936 geborene tschechische Historikerin Alena Wagnerova über ihre Arbeit im Institut für Zeitgeschichte der tschechi­schen wissenschaftlichen Akademie. Sie sammelt noch immer Erlebnisberichte; ihre Anschrift ist über das Büro der SG zu erfragen.

Celé číslo je k nahlédnutí ZDE.

 
Akademický bulletin o projektu Tisk

Letní dvojčíslo AKADEMICKÉHO BULLETINU přineslo informace o projektu Dokumentace osudů aktivních odpůrců nacismu.... V tomto dvojčísle naleznete zároveň i text p.Čelka k projektu EUSTORY a k jeho letošnímu ročníku. Všechny texty jsou popořádku k nahlédnutí zde, zde a zde.





 
Na okraj - z tisku Tisk
Sudetské sdružení dává Česku za příklad Kambodžu
15. června 2007 13:57
Česko by si mělo vzít příklad z Kambodže, tvrdí ve svém dnešním prohlášení šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Rakousku Gerhard Zeihsel. (více v ReadMore)
Celý článek...
 
Kritický klub Jana Rejžka o tématickém čísle ĎaSu 04/2007 Tisk
Vladimír Just hovořil v poslední části Kritického klubu Jana Rejžka z 12.4.2007 o tématickém čísle časopisu Dějiny a současnost na téma Němci proti HItlerovi: zapomenutí sudetští hrdinové. Známý kritik v pořadu ještě známějšího kritika tématické číslo nejen chválil, ale označil jej dokonce i za vynikající.

Zkrácená verze pořadu ke stažení zde.

Celé znění pořadu Kritický klub Jana Rejžka z 12.4.2007 najdete na http://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv?p_po=1368&p_pattern=&p_gt=1
 
Rozhovor s Jiřím Kostou Tisk
Ta hrůza přicházela po krůčcích

PRAHA 17. dubna 2007 | 9:12
Narodil se v pražské židovské rodině. Až do Mnichovské dohody studoval na německém gymnáziu ve Štěpánské ulici, kde vyučoval jeho otec. Během války prošel Terezínskou pevností a koncentračním táborem Osvětim. Na začátku roku 1945 utekl z pochodu smrti. Po válce vystudoval ekonomii, po uvěznění otce v 50. letech ovšem mohl vykonávat jen dělnickou práci. V roce 1962 nastoupil do Ekonomického ústavu, kde byl sekretářem Oty Šika. Po Pražském jaru odešel do německého exilu. V němčině sepsal vzpomínkovou knihu s názvem Život mezi úzkostí a nadějí, která vyšla díky nakladatelství Paseka také v českém překladu.

(Text rozhovoru najdete po kliknutí na ReadMore)
Celý článek...
 
Amatérský filmový dokument na Febiofestu Tisk
ČLOVĚK PROTI HYSTERII

Režie: Martin Svozílek

Popis filmu: Městečko Odry je podobné mnoha jiným městům, ze kterých byli po roce 1945 odsunuti sudetští Němci. Město za tu dobu zcela změnilo svou atmosféru, tradice a způsoby společenského života. Právě v těchto místech však překvapivě vyrostla generace lidí, kteří vnímají odsun jako vyhnání a snaží se alespoň uchovat pozůstatky po nedávných dobách.
(Pokračování v Read More)

Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 Následující > Konec >>

Výsledky 11 - 20 z 43
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E