Úterý, 23 duben 2024
Medializace
Komentář Tisk
Dluh vůči německým antifašistům

České vládní gesto vůči německým antifašistům přišlo aspoň o 15 let pozdě. Nicméně je musíme uvítat. Má však čertovo kopýtko: dvě generace Čechů byly vychovávány v mýtu, že všichni Němci byli naši smrtelní nepřátelé, a to není pravda. Buď morálně očistíme všechny německé antifašisty od samého počátku, neboť se aktivně bili za republiku od roku 1933, anebo to vůbec nemusíme dělat.

Ivan Pfaff
Právo 1.3.2006, str. 15
Celý článek...
 
Z prehistorie projektu Tisk

Schröder ocenil české gesto, vyhnanci kritizují Klause

25. srpna 2005 15:10

Zatímco doma narazilo uznání německých antifašistů Paroubkovou vládou na odpor prezidenta i ODS, v zahraničí je hodnoceno spíše kladně. V telefonickém rozhovoru s českým premiérem ho ocenil i kancléř Schröder. Rakouský landsmanšaft naopak kritizoval prezidenta Klause.

Vláda ve středu uznala zásluhy Němců, kteří žili za války na území Československa, aktivně vystupovali proti nacismu a po osvobození byli perzekuováni. Prezident Klaus to označil za prázdné, chybné a zbytečné gesto.

Schröder pochválil Paroubka
"Kancléř Schröder poděkoval za postoj české vlády a velmi jej ocenil jako akt - jak se vyjádřil - politické odvahy," uvedl předseda vlády Jiří Paroubek během zahájení výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích.


Celý článek...
 
Prehistorie projektu - Komentáře Tisk

Vláda se neomluvila všem obětem

Karel Steigerwald, MF DNES

25. srpna 2005 7:59

Vláda se omluvila německým antinacistům, kterým po roce 1945 ublížila Československá republika.

Lidé, kteří věří ve smysl omluv, budou spokojeni. Spokojen bude i Paroubek, nemá co ztratit, něco může získat. Omluva nikoho nerozčilí, někoho potěší. Vláda však bude muset vykličkovat z omluv antinacistům, které do Německa vyslala komunistická rozvědka, a těm, kteří odešli dobrovolně, aby v Německu, kde to bylo víc zapotřebí, antinacismus prosazovali.

Zůstává tu ovšem velká skupina občanů, kterým se vláda neomluvila.

Celý článek...
 
Z prehistorie projektu Tisk
Omluva německým antifašistům se podle ministra zahraničí dobře ujímá

Robert Mikoláš, Vilém Janouš
29.08.2005 14:27

Premiér Jiří Paroubek dnes opět vyzdvihl nedávné gesto české vlády vůči německým antifašistům, které Praha ocenila za jejich postoj před a během druhé světové války. Na dnešní poradě velvyslanců v Praze uvedl, že jsme tak vůči nim splatili svůj dluh.

Omluva se podle něj setkala s velkou společenskou podporou. Prezident Václav Klaus a opoziční ODS však vládní prohlášení vůči bývalým československým občanům považují za nebezpečné. S tím nesouhlasí ministr zahraničí Cyril Svoboda. Řekl, že iniciativa vyrovnání historického dluhu, který máme vůči německým antinacistům, kteří zůstali věrni demokratickému režimu, se dobře ujímá.

Celý článek...
 
Z prehistorie projektu Tisk

Omluva in memoriam

25.08.2005
Ranní poznámka Ivana Hoffmana - Autor:Jan Rosenauer
Ranní poznámka Ivana Hoffmana

Ve své omluvě německým antifašistům vláda přesně říká, komu se omlouvá a za co. Rozhodla se pro gesto morální, které není spojené s finančním odškodněním. Finančně se rozhodla podpořit projekty, které zdokumentují osudy lidí, kteří byli nejprve jako antifašisté pronásledováni Hitlerem fascinovanými Němci a pak po válce navíc jako Němci diskriminováni Čechy.

Celý článek...
 
Z prehistorie projektu - komentáře Tisk
Gesto vůči odpůrcům nacismu opravdu jen symbolické

Radko Kubičko 24.08.2005
odsun - Autor: archiv
odsun
Autor: archiv

Takto tedy vypadá vstřícné gesto, které před několika týdny avizoval premiér Jiří Paroubek vůči sudetoněmeckým antifašistům, jak on to nazval, správně míněno antinacistům, jak jsme v mnoho komentářích rozebrali. Vláda vydala prohlášení a slíbila peníze na projekt jejich vyhledání a zdokumentování jejich osudů.

Problematický termín antifašisté nahradila termínem aktivní odpůrci nacismu, kteří byli po skončení druhé světové války postiženi v souvislosti s opatřeními uplatňovanými v Československu proti tzv. nepřátelskému obyvatelstvu.

Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 Následující > Konec >>

Výsledky 31 - 40 z 43
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E