Sobota, 20 duben 2024
Medializace
Z prehistorie projektu Tisk

Vláda symbolicky ocenila zásluhy sudetoněmeckých antifašistů
Martin Hromádka, Lucie Hosárová
24.08.2005 13:03

Němečtí antifašisté z předválečného Československa se dočkali vstřícného gesta ze strany české vlády. Ta dnes symbolicky ocenila zásluhy těchto někdejších československých občanů německé národnosti, kteří aktivně vystupovali proti nacismu a zůstali loajální republice. Jakou podobu vstřícné gesto má, oznámí zástupci kabinetu až na odpolední tiskové konferenci. Návrh, s nímž přišel premiér Paroubek, ale nepočítal s finančním odškodněním.

Celý článek...
 
Z prehistorie projektu - komentáře Tisk

Usmiřovací gesta

13.07.2005
Ranní poznámka Ivana Hoffmana - Autor:Jan Rosenauer
Ranní poznámka Ivana Hoffmana

Být plnohodnotně českým premiérem není možné bez originálního příspěvku do věčné debaty o českoněmeckých vztazích. To si zřejmě řekl premiér Jiří Paroubek, když prohlásil, že během několika týdnů předloží na jednání vlády návrh na usmiřovací gesto vůči sudetoněmeckým antifašistům.

Tečku za historickými událostmi sice čeští a němečtí politici před několika lety učinili ve společné deklaraci, jenomže tehdy Jiří Paroubek nebyl premiérem a nemohl se tudíž ve zmíněné státnicko-politické disciplíně předvést. Jak bude jeho usmiřovací iniciativa konkrétně vypadat, se ještě neví, ale diskuse na toto téma už začala. Podle ředitele Česko-německého fondu usmíření Tomáše Kafky lze na obou stranách očekávat debaty, zda to není příliš málo anebo příliš mnoho. Premiér bude ve zjitřené atmosféře hájit pozici, že je to tak akorát.

Gesto vůči sudetoněmeckým antifašistům, mezi které řadí například sociální demokraty, komunisty a katolické kněží, kteří na začátku druhé světové války vystoupili proti rozbití Československa, má naději na podporu sociálních demokratů, komunistů a lidovců. Doma by s takovým gestem neměly být problémy a v Německu si náš premiér připíše kladné body. Antifašisté si samozřejmě úctu za svou statečnost zasluhují, politicky citlivou otázkou ale je, zda mají být oceněni vlídným slovem anebo i finanční kompenzací za utrpěné příkoří. Jakmile by totiž šlo i o peníze, riskoval by pan premiér kritiku nezanedbatelného procenta české populace, která pro podobný druh výdajů ze státní kasy tradičně nemá příliš velké porozumění. Vzpomeňme, jak vicepremiér Špidlovy vlády Petr Mareš neuspěl s návrhem odškodnit německé antifašisty částkou padesát tisíc korun na osobu. Z gesta tiše sešlo.

Celý článek...
 
Z prehistorie projektu (2002) Tisk

Probíhající diskuse na téma sudetských Němců postrádá jedno důležité historické téma

Dagmar Vaněčková 29.06.2002

Jak samotní sudetští Němci zastoupení svými landsmanschafty v německé republice i v Rakousku, tak i česká politická reprezentace a média v současných debatách obvykle opomíjejí oběti německého odboje proti nacistickému režimu.

Přitom obsáhlé výpovědi o této dramatické kapitole zaznamenává vícero publikací a mezi nimi i kniha rakouského novináře Leonarda Grünwalda, znalce poměrů ve válečném i meziválečném Československu, aktivního antifašistu, který přežil a mohl vydat autentické svědectví. Jeho práce pod názvem "Sudetoněmecký odboj proti nacionálnímu socialismu", kterou v r.1986 vydalo nakladatelství Rice v Benediktpolen se opírá o jeho dvě dřívější publikace, vydané na přelomu let 1978-79 sudetoněmeckým archivem. Grünwald po válce převážně žil a pracoval ve Vídni.
Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 Následující > Konec >>

Výsledky 41 - 43 z 43
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E