Orální historie v projektu arrow Archiv arrow Archivní výzkum v Berlíně arrow Info arrow Archiv 
Pátek, 19 duben 2024

Archivní výzkum v Berlíně Tisk
Stručná informace o výzkumu v Bundesarchivu v Berlíně v dubnu 2007.
autoři: PhDr. Zdeňka Kokošková, Jiří Bernas



a) rešerše v Bundesarchivu


Vzhledem k časově velmi omezenému pobytu v Berlíně bylo naším předním úkolem prostudovat pozůstalosti německých antifašistů z ČSR. NY 4108, NY 4427 – Nachlass Schenk Florian, NY 4120 – Nachlass Kneschke Karl a NY 4299 – Nachlass Dölling Rudolf. Posledně uvedená pozůstalost je však archivně nezpracovaná, a proto nám nebyla předložena ke studiu.

Florian Schenk, 15.12.1894 – 20.9.1957. Člen předválečné KSČ, poslanec NS ČSR, okupaci prožil v anglickém exilu, po válce odešel do Sovětské okupační zóny - Saska budovat demokratické (socialistické) Německo. Pozůstalost tvoří biografický materiál, studie, projevy a články k dějinám dělnického hnutí v ČSR, bohatá soukromá i úřední korespondence(zejména z jeho činnosti ve vrcholných orgánech FDGB - zemědělskolesnická sekce).

Karl Kneschke, 28.1.1898 - 16.2.1959. Člen předválečné KSČ, okupaci prožil v anglickém exilu, po válce odešel do Sovětské okupační zóny – Saska budovat demokratické (socialistické) Německo. Pozůstalost tvoří biografický materiál, dokumenty z emigrace (projevy, stati, publikace, tisky - Einheit), soukromá korespondence i úřední spisy z jeho poválečné činnosti v Sasku.

Ve zbývajícím čase byly studovány inventáře dalších fondů, jež se rovněž dotýkají problematiky německých antifašistů. Jedná se zejména o fondy DY 57 – Komitee der Antifaschistischen Widerstandskämpfer der DDR, Sg Y 30 – Erinnerungen, V-237 – Bürgerlicher Krieg in Spanien apod.
Ve Spolkovém archivu byly zároveň objednány kopie dokumentů ze studovaných fondů.


b) pracovní setkání k archivaci a užívání dokumentů partnerských organizací nadace „Připomínka, odpovědnost, budoucnost“

Seminář, který se konal 24. dubna a jemuž poskytlo prostory Umweltforum Berlin, připravil Spolkový archiv a předsednictvo nadace „Paměť, odpovědnost, budoucnost“.
Partnerské organizace Nadace působící v zemích bývalé východní Evropy shromáždily v průběhu odškodňování za nucené a otrocké práce i jiná nacistická bezpráví rozsáhlou dokumentaci, často značné historické hodnoty, která bude předmětem systematického posuzování a předávání do jednotlivých národních archivů. Zároveň zmíněné organizace spravují i rozsáhlé databáze s velmi zajímavými údaji, které je nutné uchovat pro budoucnost a postupně zpřístupňovat pro badatelskou veřejnost u nás i v zahraničí.
Společným jmenovatelem všech příspěvků semináře bylo zdůrazňování obecného pochopení historické hodnoty dokumentů vzniklých z činnosti partnerských organizací a z toho vyplývající zájem na vědeckém využití všech relevantních informací.

V rámci této služební cesty do Berlína se nám podařilo navštívit také výstavu dokumentů připravenou vídeňskou organizací ESRA v Českém centru Fluchtlingshilfe jn Prag 1933-1939, která zachycuje pomoc německé antifašistické emigraci v tehdejším Československu.

 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E