Orální historie v projektu arrow Archiv arrow Archivní výzkum v Berlíně arrow Info arrow Archiv 
Sobota, 20 duben 2024

Archivní výzkum v Berlíně Tisk
Stručná zpráva o archivním výzku v srpnu 2007.
Autoři: PhDr. Stanislav Kokoška, PhDr. Zdeňka Kokošková.

Spolkový archiv v Berlíně

Nejdůležitější část práce v rámci projektu se opět uskutečnila ve Spolkovém archivu v Berlíně – Lichterfelde. Byly provedeny rešerše v dalších fondech, jež byly vytipovány při předchozích návštěvách. Jedná se zejména o fondy:

DQ 2 – Ministerium für Arbeit und Berufsausbildung 1945-1958, původně Deutsche (Zentral-)Verwaltung für Arbeit und Sozialfürsorge (Aug. 1945 - Apr. 1948). Tento ústřední úřad bývalé NDR se věnoval pracovním a mzdovým záležitostem, sociální péči a sociálnímu pojišťování, v určitém období i přeškolování pracovních sil. Samostatnou problematiku tohoto úřadu tvořily záležitosti osob pronásledovaných nacistickým režimem, a to od příprav právních norem týkajících se bojovníků proti fašismu i obětí nacismu, přes dohledávání podkladů ke zmíněným osobám pro státní zastupitelstva, až po chod táborů pro přesídlence z bývalých okupovaných zemí a další péči o osoby vysídlené do Německa z ostatních zemí Evropy. V tomto fondu netvoří občané pocházející z ČSR samostatnou skupinu.

DY 57 – Komitte der Antifaschistischen Widerstandskämpfer der DDR 1946-1990
Organizace shromažďovala dokumentaci k dějinám protinacistického odporu, k věznění v koncentračních táborech a jiných nacistických věznicích, k ozbrojenému boji proti fašismu ve Španělsku, ale i v jiných evropských zemích a k odbojovému hnutí v Německu. Výbor rovněž navazoval mezinárodní kontakty s podobnými organizacemi ve světě, zajišťoval antifašistickou agitaci a zabýval se problematikou západní části Německa. Vzhledem k tomu, že ve fondu nelze bez znalosti jmen dohledávat informace o osobách a také proto, že prakticky neobsahuje dobové písemnosti, není pro projekt příliš využitelný. Pouze v souboru novinových výstřižků byli nalezeny informace o osudu několika osob pocházejících z Československa.

SgY 11 – Sammlung Bürgerkrieg in Spanien
Rešerše v archivním fondu byla provedena pro doplnění údajů k této problematice, které lze nalézt v domácích archivech, zejm. Národním archivu a Vojenském historickém archivu. Ve fondu lze najít např. jmenné seznamy interbrigadistů, tiskoviny, pohlednice, plakáty, letáky i další propagační materiál.

DY 28 - Sozialdemokratische Partei Deutschlands 1945-1946
Tento relativně malý archivní fond zachycuje poválečnou činnost strany do jejího spojení s KPD v dubnu 1946. Obsahuje nejen dokumenty bývalého ústředního výboru, ale i dokumenty zemských stranických vedení. Otázka spolustraníků pocházejících z Československa v archivní pomůcce ani v několika vybraných fasciklech písemností řešena nebyla.

SgY 30 – Erinnerungen, jedná se o abecedně řazené vzpomínky osob z bývalé NDR na meziválečné německé dělnické hnutí, boj proti fašismu a budování nového Německa. Bylo nalezeno několik vzpomínek levicově orientovaných osob pocházejících z Československa, které po skončení války přišly do sovětské okupační zóny.

S ohledem na některé výstupy projektu (výstava, medailonky, faksimilová edice) byly objednány digitální kopie některých archiválií jak z nově studovaných fondů, tak i z fondů, v nichž byly rešerše provedeny v předchozím období (např. DO 2 – Zentralverwaltung für deutsche Umsiedler, NY 4120 – Nachlass Kneschke Karl).


Zemský archiv v Berlíně

Hlavním úkolem návštěvy bylo prostudovat spisy několika občanů, kteří opustili poválečné Československo s transporty antifašistů a v poválečné NDR pak žili na území Berlína. Největší význam pro získání informací o činnosti těchto osob měl archivní fond C Rep. 118-01 – Hauptamt Opfer des Faschismus. Základem činnosti zmíněné instituce, jež v průběhu desetiletí měnila název, byla již od konce války péče o občany, kteří v období nacistické diktatury byli z politických, rasových i náboženských důvodů vězněni, dále o ty, kteří se zbraní v ruce bojovali proti fašismu v zahraničních armádách (Interbrigadisté, SSSR, Západní armády, ale i partyzánská hnutí v Evropě). Rozsáhlé kartotéky umožňují při znalosti jmen získat důležité informace i osobách německé národnosti, které žily do skončení druhé světové války na území Čech či Moravy. Vzhledem k tomu, že tyto osoby byly často výrazně levicově orientované a zpravidla odcházely dobrovolně v rámci tzv. antifatransportů, a v novém působišti nacházely uplatnění dokonce i ve státní správě, policii a armádě. Proto byla provedena sonda ve fondu C Rep 902-02-02 – SED Bezirksleitung Berlin, Personenakten. Konkrétně byly vytipovány dvě osoby, Karl Kneschke a Josef Schütz, a některé dokumenty z jejich osobních spisů byly zadány ke zkopírování.
 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E