Orální historie v projektu arrow Archiv arrow Zpráva ze služební cesty do Rakouska arrow Info arrow Archiv 
Čtvrtek, 25 duben 2024

Zpráva ze služební cesty do Rakouska Tisk
Zprávu z Niederösterreichisches Landesarchiv a Dokumentationsarchiv des österreichischen Widerstandes zpracovali Mgr. Jan Kahuda a PhDr. Jaroslav Pažout.

Dolnorakouský zemský archiv v Sankt Pöltenu (Niederösterreichisches Landesarchiv)

V Dolnorakouském zemském archivu bohužel není uloženo příliš pramenů ke sledované problematice. Pokud jde o osudy německých antifašistů z Československa, kteří po válce žili na území Dolního Rakouska, neexistoval až donedávna na zemské úrovni centrální přihlašovací registr. Tato agenda byla zpravována na úrovni obcí, k úspěšné rešerši je tedy třeba znát nejen jména příslušných osob, ale též názvy obcí, v nichž pobývali.
Potenciálně nejzajímavější pramen pro období druhé světové války – dokumenty gestapa, bezpečnostní a kriminální policie – byly bohužel na konci války zničeny. Měli jsme možnost prostudovat pouze torzovitě dochované (1 karton) měsíční situační zprávy landrátů zasílané místodržitelství Dolnodunajské župy, mezi nimi též landrátů Mikulov, Nová Bystřice a Znojmo. Tyto zprávy vytvořené na základě hlášení četnických úřadoven obsahují mj. informace o antifašistických projevech německého obyvatelstva, především katolických kněží.



Dokumentační archiv rakouského odboje (Dokumentationsarchiv des österreichischen Widerstandes)

Tato instituce se dlouhodobě zabývá sběrem materiálů k rakouské protinacistické rezistenci. Ty jsou většinou uloženy podle jmen osob, ke kterým se vztahují. Prostudovali jsme řadu složek, z nichž se jako nejnosnější jeví složka k osobě Erwina Rossmeisla, sociálně demokratického aktivisty z obce Krásno na Karlovarsku, který byl za války vězněn ve Vídni pro svou publikační činnost. Zajímavá je též zpráva ve složce rakouského antifašisty Bruno Sokolla o špatném zacházení s německými obyvateli včetně antifašistů po skončení druhé světové války v Novém Jičíně, který navštívil na základě výzvy nejmenovaného německého sociálního demokrata z Československa.
Bohatá sbírka fotografií dokumentačního archivu se v současnosti zpracovává, takže s ní nebylo možno pracovat. Studium v dokumentačním archivu bylo využito též k zakoupení většího množství jím vydaných publikací.

Pro budoucí výzkum v Rakousku se podle získaných informací jeví jako nejdůležitější fondy Archivu republiky Rakouského státního archivu a také Hornorakouského zemského archivu v Linci a vídeňského městského a zemského archivu.
 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E