Orální historie v projektu arrow Archiv arrow Archivní výzkum v Rusku arrow Info arrow Archiv 
Čtvrtek, 28 březen 2024

Archivní výzkum v Rusku Tisk

K doplnění zpráv o archivním výzkumu v roce předešlém zveřejňujeme poznatky Jiřího Kociana ze služební cesty do Ruské federace.
Uskutečnila se ve dnech 6.12.–13.12.2007 s cílem Moskva.

Ruský státní vojenský archiv v Moskvě

V rámci studijního pobytu bylo zjištěno, že v Ruském státním vojenském archivu v Moskvě lze příslušnou dokumentaci studovat z materiálů Antifašistického oddělení při politickém oddělení Hlavní správy pro válečné zajatce a internované. Značná část jednotlivých fondů je věnována především problematice internovaných německých válečných zajatců a jejich pobytu v táborech na území tehdejšího SSSR.
Při rešerši příslušných inventářů a rejstříků nebylo však možné zcela přesně určit, které fondy jsou obsahově adekvátní programu projektu. V tomto smyslu se ukázala jako důležitá zejména rešerše Rejstříku fondů zahraničního původu a Hlavní správy pro záležitosti válečných zajatců a internovaných NKVD-MVD SSSR, RSVA, Moskva 2001. Na jejím základě byl vyhledán fond Evidence československých válečných zajatců pro účely formování dobrovolných československých jednotek. Na základě sdělení vedoucí studovny archivu je však za tímto účelem nezbytné požádat ruskou stranu o zpřístupnění tohoto i dalších fondů.

Od ruských kolegů byl též získán kontakt na Muzeum v Krasnogorsku (Moskevská oblast), které spravuje část pozůstalostních fondů německých antifašistů. Na základě upozornění ruských archivářů může usnadnit orientaci ve fondech znalost konkrétních jmen. I přes složitější administrativní mechanismus zajištění přístupu k těmto fondům je třeba ocenit vstřícnost ruských kolegů a jako důležité se ukazuje nadále pokračovat ve studiu příslušných fondů v tomto archivu. Jako prospěšné se též ukazuje navázat kontakt s Muzeem v Krasnogorsku .




 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E