Orální historie v projektu arrow Archiv arrow Archivní výzkum v Mnichově arrow Info arrow Archiv 
Čtvrtek, 18 duben 2024

Archivní výzkum v Mnichově Tisk

V lednu 2008 vyjela do Bavorska Zdeňka Kokošková z Národního archivu. Kromě archivního výzkumu (Bavorský hlavní státní archiv, Biskupský ústřední archiv) se také účastnila vernisáže výstavy v Bavorském zemském sněmu.



Výstava je přístupná na webu zde.


Řezno, Biskupský ústřední archiv – Bischöflisches Zentralarchiv Regensburg

Studium v řezenském biskupském archivu spojeném s rozsáhlou knihovnou pomáhá rozšířit informace k problematice odpůrců nacismu německé národnosti žijících do poloviny 40. let v Československu o osudy katolického duchovenstva. Na úvod návštěvy v archivu proběhla konzultace k tématu s archivním radou J. Mayerhofem. Doporučena byla zejména rešerše v některých pozůstalostech (např. fondy biskup R. Buchbeger, M. Graber, kanovník J. Maier) a fond Personalakten (např. sign. 4672 - F. Feyerer, sign. 4471 - R. Hopp, sign. 2237 - A. F. Mayerl). Po provedeném výzkumu byly objednány kopie některých písemností a zároveň byly vybrány významné dokumenty k vyhotovení digitálních kopií pro následné výstupy z projektu.
Pomůcky k fondům v tomto archivu (Bischöfliches Zentralarchiv und Bischöfliche Zentralbibliothek Regensburg – Kataloge und Schriften) byly vydávány již od 80. let tiskem a jsou k dispozici ve studovně. Archiv zároveň vydává časopis (Beitrage zur Geschichte des Bistums Regensburg), jehož 15. svazek byl celý věnován vývoji diecéze v období Třetí říše a 6. svazek obsahuje bavorsko-české vztahy v církevních dějinách.


Mnichov, Bavorský hlavní státní archiv - Bayerisches Hauptstaatsarchiv

Cílem návštěvy Bavorského hlavního státního archivu v Mnichově bylo podrobné prostudování archivního fondu Landesflüchtlingsverwaltung (např. inv. č. 6, 727, 705, 728, 1234, 1560, 1663, 2092 týkající se transportů a ubytování německých antifašistů z Československa, jejich sociální situace na našem i bavorském území, i některých československých předpisů souvisejících s danou problematikou) a fondu Nachlass Maria Gunzl (bývalá členka DSAP v meziválečné ČSR, politická vězenkyně v období nacistické okupace a poválečná členka bavorského sněmu).
Z obou fondů bylo vybráno několik důležitých písemností potřebných pro faksimilovou edici dokumentů i pro publikaci medailonků s osudy některých německých antifašistů a byly objednány jejich digitální kopie.


Mnichov, Bavorský zemský sněm

Návštěva Bavorského zemského sněmu v Maximilianeu souvisela s prezentací jedinečného projektu vědeckých institucí Haus der Bayerischen Geschichte a Institut für Zeitgeschichte, a to za účasti zemského prezidenta A. Glücka a některých členů parlamentu. Výsledek projektu - encyklopedie nazvaná Opfer und Verfolgte des NS-Regimes aus bayerischen Parlamenten umístěná na webových stránkách zemského sněmu umožňuje seznámit se s osudy 315 členů zmíněné instituce (kteří v ní působili postupně od roku 1918) perzekvovanými nacistickým režimem, tj. v letech 1933 - 1945. U každé publikované osoby jsou uvedena základní osobní data a fotografie, následuje chronologie i způsob nacistického pronásledování, politická i obecná biografie (s odkazy na užité prameny a literaturu). V encyklopedii lze vyhledávat jednak abecedně, ale i dle stranické příslušnosti osoby, typu perzekuce, zařazení jednotlivce v parlamentu, povolání, zmíněných lokalit apod. Lze dohledat i osoby, které pocházejí z Československa, resp. odešli po roce 1945 v důsledku tehdejší čs. politiky do zahraničí (např. Maria Günzl).

 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E