Orální historie v projektu arrow Archiv arrow Setkání se členy Seliger Gemeinde v Ústí nad Labem arrow Info arrow Archiv 
Středa, 24 duben 2024

Setkání se členy Seliger Gemeinde v Ústí nad Labem Tisk
V sobotu 24. května navštívila Ústí nad Labem skupina členů Seligerovy obce. Setkali se s ředitelkou Collegia Bohemica o.p.s. Blankou Mouralovou a s ředitelem Muzea města Ústí nad Labem Gustavem Krovem. Tématem jednání byla aktuální informace a spolupráce na projektu "Zapomenutí hrdinové", který v letošním roce bude ukončen konferencí a otevřením stálé historické expozice k tomuto tématu v Ústí nad Labem ve dnech 11.-12. září 2008. Dále se projednávala spolupráce především na projektech k dějinám německé sociální demokracie v českých zemích.

více o Seliger Gemeinde zde


Během svého krátkého pobytu navštívili členové Seligerovy obce v Ústí nad Labem hrad Střekov, labský most E. Beneše a prostory Collegia Bohemica o.p.s., kde se seznámili se současným stavem příprav rekonstrukce Muzea města Ústí nad Labem, s činností Collegia Bohemica o.p.s. a Univerzity Jana Evangelisty Purkyně a s připravovanými historickými projekty. Během krátké procházky centrem města se zašli podívat k pamětní desce významného ústeckého starosty a představitele německé sociální demokracie Leopolda Pölzla, která je umístěna na budově ústecké radnice. Poté byla plánována návštěva hrobu významného představitele německé sociální demokracie v českých zemích Josefa Seligera v Teplicích.

Seligerova obec je organizace německých sociálních demokratů z předválečného Československa. Tato demokratická politická strana byla ve 30. letech 20. století, spolu se svými sesterskými organizacemi, oporou boje proti nastupujícímu nacismu a fašismu v Evropě. Během 2. světové války se členové těchto organizací významně zapojili do protinacistického boje a odporu, desetitisíce z nich byly krutě pronásledovány ze strany německého nacistického režimu. Řada z nich byla bohužel po válce opět pronásledována a postižena různými formami omezování jejich občanských a lidských práv. K tragédiím například patří zavraždění německého sociálního demokrata Brainla během známých událostí v Ústí nad Labem dne 31.července 1945, který se krátce předtím vrátil z nacistického koncentračního tábora. a Ústecku byla během nacistické okupace nejsilnější odbojovou skupinou právě ilegální organizace německých sociální demokratů, které se po smrti Leopolda Pölzla 1.9.1944 nazvala jeho jménem. Mimo jiné se zasloužila o záchranu labského mostu E. Beneše a zdymadel T. G. Masaryka v Ústí nad Labem, které chtěla ustupující německá armáda vyhodit do povětří v květnu 1945.

Mgr. Václav Houfek
Vědecký tajemník Muzea města Ústí nad Labem
 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E