Orální historie v projektu arrow Archiv arrow Pozvání na konferenci arrow Info arrow Archiv 
Pátek, 29 březen 2024

Pozvání na konferenci Tisk
V posledních dnech byla Muzeem města Ústí nad Labem rozeslána pozvánka na závěrečnou konferenci projektu. Prosíme věnujte této informaci pozornost. V nejbližších dnech budou rozeslány i přihlášky.




Vážená paní kolegyně, vážený pane kolego,

dovolujeme si Vás pozvat k účasti na mezinárodní historické konferenci Zapomenutí hrdinové, která se bude konat 11.-12. září 2008 v Ústí nad Labem. Konference uzavírá realizaci projektu „Dokumentace osudů aktivních odpůrců nacismu, kteří byli po skončení druhé světové války postiženi v souvislosti s opatřeními uplatňovanými v Československu proti tzv. nepřátelskému obyvatelstvu“. Projekt vychází z usnesení vlády České republiky č. 1081 ze dne 24. srpna 2005. Realizuje ho Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i., v úzké spolupráci s Národním archivem České republiky a s Muzeem města Ústí nad Labem.

Jádrem připravované konference Zapomenutí hrdinové by měly být příspěvky prezentující výsledky jednotlivých institucí, které se podíleli na řešení projektu. Chceme také vytvořit prostor pro debatu o všech otázkách spojených s tématy soužití Čechů a Němců ve 20. století a mezinárodní srovnání. Součástí programu bude vernisáž stálé expozice výstavy k projektu a prezentace publikační výstupů.

Jednání začne ve čtvrtek 11. září dopoledne slavnostním otevření výstavy Zapomenutí hrdinové, odpoledne bude následovat prezentace výsledků projektu v oblasti archivních bádání a orální historie, reflexe pamětníků a večer bude následovat doprovodný program. Páteční jednání bude patřit historikům a debatě o nových poznatcích a možnostech dalšího bádání na poli česko-německých vztahů.

Hlavním jednacím místem konference bude hotel Vladimír. Ubytování se snídaní pro všechny řádně přihlášené účastníky hradí organizátoři konference. Kapacita ubytování je omezená, záleží to na Vašem včasném přihlášení!
 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E