Orální historie v projektu arrow Archiv arrow Kafka a moc - Liblice po 45 letech arrow Info arrow Archiv 
Pátek, 29 březen 2024

Kafka a moc - Liblice po 45 letech Tisk
Koncem října se bude Liblicích konat konference s názvem Kafka a moc. Bude se hovořit nejen o Kafkovi, ale především o konferenci z 63. roku.

Program zde.


Případní zájemci se mohou přihlásit telefonicky na sekretariátu v ÚSD ve Vlašské ulici nebo na mailu Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny




Kafkovská konference na zámku v Liblicích, která se konala roku 1963, byla jedním z duchovních předpokladů rozmachu, který o pět let později vyústil v Pražském jaru. Napětí v silovém poli mezi těmito oběma daty by měla změřit konference, která se zabývá Kafkovým vztahem k moci.

Konferenci pořádá Institut für Textkritik, Heidelberg ve spolupráci s Ústavem pro soudobé dějiny, Praha. Tento projekt se koná v rámci Zipp – česko-německých kulturních projektů, iniciativy německé Spolkové kulturní nadace. S laskavou podporou Cesko-nemecký fond budoucnosti.

Místo konference, Zámek Liblice, je od Prahy vzdálené zhruba 1 hodinu cesty autem. V době konání konference bude mezi Prahou a Liblicemi zajištěna autobusová ­doprava. Vzhledem k omezené kapacitě míst na zámku je nutné se na konferenci přihlásit, a to buď e-mailem ( Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny ), anebo telefonicky (+420 257 286 353, +420 257 286 362). S potvrzením Vaší přihlášky Vám zašleme všechny další nezbytné informace. Účast na konferenci je bezplatná.

Příspěvky jsou rozděleny do tří bloků. V prvním se dostanou ke slovu pamětníci, kteří budou o historii a významu konference v roce 1963 referovat takříkajíc z první ruky.

V druhém bloku, literárně vědeckém a filosofickém, bude sledována otázka, proč se problematika moci spojovala a spojuje právě s dílem Franze Kafky.

V čem spočívá podvratnost Kafkových textů? Příspěvky třetí skupiny se konečně budou pokoušet analyzovat důsledky koference z roku 1963 z historiografické perspektivy.
 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E