Orální historie v projektu arrow Archiv arrow Zemřela Dora Müllerová arrow Info arrow Archiv 
Čtvrtek, 25 duben 2024

Zemřela Dora Müllerová Tisk

Ve věku nedožitých 89 let 1. dubna zemřela předsedkyně Německého kulturního sdružení v Brně Dora Müllerová. Paní Müllerová byla také narátorkou projektu a její výpověď je součástí filmového dokumentu Za Československo a svobodu. 

 

 

 

 

Ve věku nedožitých 89 let 1. dubna zemřela předsedkyně Německého kulturního sdružení v Brně Dora Müllerová. Byla poslední pamětnicí předválečného Brna, kam se uchylovali němečtí antifašisté. Dora Müllerová byla také jedním z mála lidí německé národnosti, kteří v Brně zbyli po "pochodu smrti" v roce 1945.
Dora Müllerová takřka celý svůj život prožila v Brně. V roce 1997 sestavila putovní výstavu Přestupní stanice Brno, která pak procestovala rakouská i německá města.
Její zásluhou byla také v budově brněnského kina Scala osazena pamětní deska, která upomíná na roli Brna, jež před druhou světovou válkou přijalo mnohé německé uprchlíky pronásledované fašistickým režimem. V roce 2005 obdržela Cenu města Brna za aktivní přístup k českoněmeckému dialogu v poválečné Evropě. Za války Dořina tatínka Eltena Theodora Schustera vyslýchalo gestapo, které u nich doma dělalo i domovní prohlídky. Dořina nevlastní sestra Blanka Schusterová byla součástí převaděčské sítě, která z nacisty ohrožených území přepravovala do Palestiny židovské děti. I jejich přestupní stanicí se na chvíli stávalo Brno. Prý se jich takto zachránilo 1 938.
Dora Müllerová vystudovala vysokou školu, ale celý život prožila, jako kdyby titul inženýrky chemie nikdy nezískala. Promovala totiž za války na německé technice a po porážce nacistů byla její studia v Československu prohlášena za neplatná.

MfD 3.4.2009

 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E