Orální historie v projektu arrow Medializace arrow Z prehistorie projektu arrow Info arrow medializace 
Čtvrtek, 28 březen 2024

Z prehistorie projektu Tisk
Vláda uznala zásluhy sudetoněmeckých antifašistů
Marie Táborská, Lucie Husárová
24.08.2005 17:52


Česká vláda dnes symbolicky ocenila zásluhy někdejších československých občanů německé národnosti, kteří za války aktivně vystupovali proti nacismu a zůstali loajální republice. Vláda vyjádřila politování nad tím, že poválečný režim jejich zásluhy neuznal, a omluvila se za způsobená příkoří. S žádným finančním odškodněním toto gesto nepočítá.

Kabinet pouze uvolní 30 milionů korun, které budou použity na zmapování osudu loajálních československých Němců. Podle premiéra Jiřího Paroubka by se omluva měla týkat několika desítek žijících osob.

"Pokud jde o nežijící osoby, tak to můžou být desítky tisíc lidí, ale myslím, že i od toho tady vznikne to dokumentační centrum, které bude mapovat tyto věci se vší spolehlivostí, aby po několika letech řeklo, kolika lidí vlastně se to týká, kolik tedy těch německých antifašistů na území bývalé Československé republiky bylo."

S návrhem na morální gesto vůči německým antifašistům z předválečného Československa před časem přišel právě premiér Paroubek. Prezident republiky vládu za dnešní prohlášení kritizuje. Václav Klaus považuje tento krok za chybné, zbytečné a prázdné gesto, které může poškodit Českou republiku a její zájmy. Vzkázal to po svém mluvčím Petru Hájkovi.

"Jednostranně znovu otevírá již jednou uzavřenou, citlivou historickou kapitolu. Tuto problematiku vyřešila a uzavřela Česko-německá deklarace z roku 1997."

Podobně se na toto gesto dívají i opoziční občanští demokraté. Europoslanec za ODS Jan Zahradil se obává, že předseda vlády nemoudře otevírá už uzavřené věci.

"Zaregistrovali jsme řadu prohlášení nejrůznějších politických i zájmových subjektů v Německu a v Rakousku, které řekly, že toto může být první krok. Je tedy zřejmé, že si představují, že bude po tomto kroku následovat série dalších kroků," řekl Zahradil.

Historik Miroslav Kunštát z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze ale ocenění sudetoněmeckých antifašistů podporuje. "Ten odboj Němců, kteří zůstali na území dnešního Česka, to znamená v obsazeném pohraničí, byl poměrně malý. Souviselo to také s vysokou mírou denunciantství a s vysokou mírou pronásledování, které v Sudetech bylo. Takže ti, kteří se skutečně zúčastnili odboje, zaslouží našeho ocenění - ten tlak byl veliký a byla to cesta proti proudu."


Zdroj: http://www.rozhlas.cz/izurnal/cesko/_zprava/186511
 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E