Orální historie v projektu arrow Medializace arrow Z prehistorie projektu arrow Info arrow medializace 
Čtvrtek, 25 duben 2024

Z prehistorie projektu Tisk
Omluva německým antifašistům se podle ministra zahraničí dobře ujímá

Robert Mikoláš, Vilém Janouš
29.08.2005 14:27

Premiér Jiří Paroubek dnes opět vyzdvihl nedávné gesto české vlády vůči německým antifašistům, které Praha ocenila za jejich postoj před a během druhé světové války. Na dnešní poradě velvyslanců v Praze uvedl, že jsme tak vůči nim splatili svůj dluh.

Omluva se podle něj setkala s velkou společenskou podporou. Prezident Václav Klaus a opoziční ODS však vládní prohlášení vůči bývalým československým občanům považují za nebezpečné. S tím nesouhlasí ministr zahraničí Cyril Svoboda. Řekl, že iniciativa vyrovnání historického dluhu, který máme vůči německým antinacistům, kteří zůstali věrni demokratickému režimu, se dobře ujímá.

"Poslední vývoj ukazuje, že nás čekají větší problémy u nás doma než v samotném Německu. To však není ani tak záležitostí zahraniční politiky jako spíše dlouho chybějící vůlí vyrovnat se s vlastní minulostí," doplnil ministr. Premiér Paroubek zároveň uvedl, že vztahy České republiky s jejími sousedy jsou v současnosti historicky nejlepší. Podle Svobody panují dobré vztahy i s Rakouskem a Německem.

"Minulý rok byl, pokud bychom měli podle médií soudit, dosti bouřlivý ve vztazích s německy mluvícími zeměmi. V každodenní politické a diplomatické realitě však nic takového nebylo. I přes občasnou ostřejší rétoriku, která zaznívá z některých německých kruhů, jsme si jisti, že ať již dopadnou blížící se německé volby jakkoliv, na vzájemných vztazích se to nijak mimořádně neprojeví," dodal Svoboda.


Zdroj: http://www.rozhlas.cz/izurnal/cesko/_zprava/187290
 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E