Orální historie v projektu arrow Archiv arrow A dobrá zpráva nakonec arrow Info arrow Archiv 
Středa, 24 duben 2024

A dobrá zpráva nakonec Tisk

Závěrem z výčtu ohlasů na konferenci z 11. a 12. září v Ústí nad Labem uvádíme dobrou zprávu - pro Muzeum města Ústí nad Labem a tím i expozici Zapomenutí hrdinové!

Ústeckému muzeu, které již třetím rokem funguje bez vlastní střechy nad hlavou, se blýská na lepší časy. Městu se totiž konečně podařilo získat dotaci 337 milionů na rekonstrukci budovy na Lidickém náměstí, v níž instituce sídlila. Peníze pocházejí z Evropské unie.
"Celkové náklady na rekonstrukci budovy jsou odhadovány na 365 milionů korun, avšak přesná cena vyjde teprve z výběrového řízení, jež bude v nejbližší době vyhlášeno. Finanční spoluúčast města se bude pohybovat okolo 30 milionů korun," uvedl mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek.
Podle Knotka by se mohlo začít s opravou v prvním čtvrtletí příštího roku, obnovené muzeum se otevře pravděpodobně koncem roku 2011.
"Rekonstrukce zahrnuje kompletní stavební práce včetně inženýrských sítí. Opravou projde střecha a půdní prostory, kde vznikne nové patro, ve kterém budou umístněny kanceláře a laboratoře. Nově se také budou řešit depozitní prostory, které umožní moderní uložení sbírek a zajistí rezervu pro další rozvoj muzea na příštích 20 let," sdělil náměstek primátora Jan Řeřicha.

Opravy měly začít před třemi lety, město ale odmítlo dotaci

Opravy měly původně započít už v roce 2006, proto se také muzeum z budovy složitě vystěhovalo. Rekonstrukci ale brzdil nedostatek finančních prostředků. Radnice na ni tehdy získala dotaci 65 milionů, ale nakonec se peněz zřekla, protože by pokryly jen malou část nákladů.
"Pro muzejníky je to dobrá zpráva, že se projekt dostává do fáze realizace. Je to pro nás takové světlo na konci tunelu," popsal Václav Houfek, tajemník ústeckého muzea. Nyní je podle něj třeba transformovat činnost muzea tak, aby odpovídala novým reprezentativním prostorům. Vedle čistě regionálních expozicí se muzeum chce blíže zaměřit na témata česko-německých vztahů a historie. V tom bude spolupracovat s obecně prospěšnou společností Collegium Bohemicum, která se zaměřuje právě na mapování této problematiky. I ta bude sídlit v muzejní budově. V nejbližší době se také začne s přípravou prvních velkých expozic. "Na úvod připadá v úvahu například výstava gotického umění severních a severozápadních Čech nebo téma německých antifašistů, které zpracovává i právě probíhající výstava Zapomenutí hrdinové," řekl Houfek.

(Lucie Chlebná, Mladá fronta Dnes - Severní Čechy, 29.9.2008)

 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E