Orální historie v projektu arrow Archiv arrow Vernisáž informační výstavy ZAPOMENUTÍ HRDINOVÉ, České centrum Dresden, 27.2.2007 arrow Info arrow Archiv 
Pátek, 26 duben 2024

Vernisáž informační výstavy ZAPOMENUTÍ HRDINOVÉ, České centrum Dresden, 27.2.2007 Tisk

Na vernisáži informační výstavy o projektu Zapomenutí hrdinové, která se uskutečnila dne 27.2.2007 v 19.30h v Českém centru v Drážďanech, pronesli úvodní projevy p. Tomáš Podivínský, generální konzul České republiky v Drážďanech, p. Mike Schmeitzner, Hannah-Arendt-Institut pro výzkum totalitarismu při TU Drážďany a PhDr. Oldřich Tůma, ředitel Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.. Výstavu a její cíle přiblížila za Muzeum města Ústí nad Labem p. Gabriela Brudzynska- Nemec.

Výstava se mohla poprvé uskutečnit právě v drážďanském Českém centru díky ochotě a zájmu p. Hany Klabanové, ředitelky Českého centra v Drážďanech.





Součástí putovní výstavy byla také vernisáž uměleckých děl Michaely Thelenové, která se zabývá fenoménem střetu mizející kulturní historie spojené s původními německými obyvateli a expandující přítomností charakterizovanou průmyslovou exploatací i post-totalitním chaosem, a fotografií Zdeny Kolečkové, která pracuje s fenomény rodinné paměti a kolektivní viny. Na základě vizualizace předmětů denní spotřeby německé provenience, zděděných po předcích, se zaobírá jejich absurdní přítomností v nepřirozeně mono-etnickém prostředí poválečných severních Čech.

Putovní výstava projektu "Zapomenutí hrdinové" prezentuje v Českém centru Drážďany, jak se konkrétně naplňují cíle usnesení České vlády z 24.8.2005 o dodatečném uznání a omluvě československým antifašistům z řad národnostních menšin, kteří byli po druhé světové válce nespravedlivě postiženi opatřeními proti tzv. nepřátelskému obyvatelstvu. Jejím dalším účelem je upozornit případné pamětníky žijící mimo území České republiky na tuto aktivitu.

V rámci projektu mají historici za úkol zaznamenat výpovědi jednoho sta pamětníků – antifašistů či jejich příbuzných, kriticky je zpracovat a zařadit do historických souvislostí. Dramatické životní příběhy konkrétních lidí jsou nosným prvkem celého projektu. Budou zprostředkovávat veřejnosti historické události spojené s tímto pozapomenutým obdobím českých dějin. Výstavní panely představují formy, jakými budou výsledky práce historiků popularizovány v rámci internetové prezentace a výstav.

Netradiční jsou především formy pro muzejně-pedagogický program adresovaný školní mládeži. Aby bylo možné vyprávění pamětníků podat ve zkratkovité a atraktivní podobě, byly vybrány literární formáty story a komiks. Historická fakta tak budou přiblížena prostředky blízkými nejmladší generaci. Autoři se nechávají skutečnými příběhy volně inspirovat, aby mohli uplatnit určitou tvůrčí licenci, kterou tyto formáty vyžadují a zároveň nezkreslovat historická fakta. Tvůrčí zásahy do skutečného příběhu jsou však minimální.

Na panelech můžete vidět příklad na příběhu Herty a Ericha, kteří za okupace vyzbrojovali partyzány. Tento skutečný příběh českých Němců z města Odry posloužil jako podklad k vypracování pilotního scénáře pro komiks, jehož krátkou ukázku výstava prezentuje.

Story a komiks nebudou jedinými netradičními prostředky v muzejně-pedagogickém programu. Připravuje se také prezentace tématu ve formě soutěží a kvízů. Putovní výstava po školách by měla být maximálně interaktivní a využít i zvukových a filmových materiálů, a to jak samotných nahrávek pamětníků, tak nahrávek autentických zvuků a obrazů dané doby.

Výsledky bádání nebudou samozřejmě prezentovány jen populárně-naučnou formou, ale také prostřednictvím odborných médií.


Zdroj: http://czechcentres.cz/dresden/novinky.asp?ID=5434


 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E