Úterý, 19 březen 2024

Bitman Jan Tisk

Bitman_p.jpgNarátor: Jan Bitman, narozen: 19. června 1929

Tazatel: Tomáš Okurka
Místo a datum konání rozhovorů: Smržovka, 1. rozhovor – 12. srpna 2007, 2. rozhovor – 23. srpna 2007

 

 

 

 

Jan Bitman se narodil 19. června 1929 ve Zlaté Olešnici na Tanvaldsku. Rodina byla národnostně smíšená – matka Pavlína, roz. Havlíková (*1901), byla Češka, otec Jan (*1901) pocházel z česko-německo-maďarské rodiny. Matka mluvila pouze česky, otec hovořil plynně česky i německy. Narátor měl dva mladší bratry. Počátkem 30. let se rodina přestěhovala do nedaleké Smržovky, která byla na rozdíl od Zlaté Olešnice převážně německá. Otec zde nejprve se svým bratrem vedl dílnu na kloboukové ozdoby z celuloidu, později se osamostatnil a vyráběl předměty z bakelitu. Po určitou dobu měla rodina velké finanční potíže, poté se jí ale dařilo ekonomicky dobře. V roce 1935 začal narátor navštěvovat českou obecnou školu ve Smržovce. Po vyhlášení mobilizace v září 1938 byl otec povolán k československé armádě, matka se syny odešla po Mnichovské dohodě ze Smržovky do Zlaté Olešnice, která byla ovšem oproti očekávání připojena rovněž k Německu. Po návratu otce z armády se rodiče vrátili do Smržovky, děti je následovaly až o rok později. Narátor poté navštěvoval německou školu ve Smržovce a později české školy ve Velkých Hamrech a v Železném Brodě.


Otcova matka se otevřeně hlásila k nacismu, byla členkou SdP, později NSDAP, nacistou byl i otcův bratr Rudolf. V rodině proto vznikaly vážné konflikty, otcovi byla nacistická ideologie cizí a jeho manželka se svou tchyní zcela přerušila kontakt. Otec byl na jaře 1941 povolán do německé armády a odvelen na východní frontu, kde působil u týlových jednotek. Počátkem roku 1944 dezertoval a po mnoha peripetiích se mu podařilo přejít k československé armádě, kde byl spojařem. S československou armádou dorazil v květnu 1945 do Prahy, do půlky srpna 1945 pak působil ještě u spojovacího pluku v Kutné Hoře. Po návratu do Smržovky obdržel osvědčení o národní spolehlivosti a stal se národním správcem ve firmě Kittl na výrobu umělých hmot. Později pracoval jako technolog v Plastimatu. Od roku 1947 byl členem KSČ. Se svým německým původem ani s působením u wehrmachtu podle narátora po válce vážnější problémy neměl, nedočkal se však ani žádného ocenění za své přeběhnutí k československé armádě. Zemřel v roce 1975.


Narátor Jan Bitman fungoval za války příležitostně jako posel mezi českými odbojáři a partyzány. Odolal nátlaku, aby se aktivně zapojil do činnosti místní organizace Hitlerjugend, coby Čech nebyl odveden k německé armádě. Po válce vystudoval Vysokou školu ekonomickou a pracoval v podniku zahraničního obchodu Jablonex. Je podruhé ženatý, má syna Jana. Žije ve Smržovce. V 2006 město Smržovka vydalo jeho knihu Jak jsme žili na Smržovce a v okolí ve 20. století, v níž podrobně vylíčil osud svojí rodiny.

(Tomáš Okurka)

 

 

 

Zvuková ukázka, délka 16:07

 

Osvědčení o československém státním občanství Osvědčení o národní spolehlivosti Pochvalné uznání za boj proti okupantům
 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E