Úterý, 19 březen 2024

Dolanská Ilsa Tisk

Dolanska_p.jpgNarátor: Ilsa Dolanská

Narozena: 1. února 1929

Tazatel: Martin Hořák

Místo a datum konání rozhovoru: Praha, 19 března 2007

 

 

 

Paní Ilsa Dolanská, rozená Kreibichová, se narodila 1. 2.1929 v Moskvě jako nemanželská dcera Ilse Kreibichové, dcery komunistického politika německé národnosti Karla Kreibicha. Po svém narození se spolu s matkou vrátila do Prahy, kde její matka pracovala jako administrativní síla v Ústředním výboru KSČ. Ještě v Moskvě se matka sblížila s komunistickým funkcionářem a pozdějším ministrem Jaromírem Dolanským, za nějž se v roce 1946 provdala.


V prvních letech svého života žila paní Dolanská převážně u své babičky, Olgy Kreibichové (roz. Kiesewetterové), protože matka se politicky angažovala a neměla na výchovu dcery čas. K matce se vrátila až v závěru 30. let. Dne 16. 3. 1939 zatklo matku gestapo, převezlo ji do věznice Pankrác a později do Ravensbrücku, kde byla vězněna až do osvobození v květnu 1945. Období okupace tak paní Dolanská opět strávila u své babičky Olgy.


Po válce žila u matky a nevlastního otce Jaromíra Dolanského v ministerské vile v Praze Na Ořechovce, kam přicházeli také představitelé tehdejší komunistické nomenklatury. Díky politické angažovanosti obou rodičů a děda neměla problémy kvůli své německé národnosti. Do odsunu nebyl zařazen ani její strýc Walter, syn Karla Kreibicha, který za války ze strachu vstoupil do NSDAP.


Paní Dolanská byla dvakrát provdána, ale první manželství s ing. Zdeňkem Vejdělkem (její nevlastní bratranec) trvalo pouze krátce. Druhý sňatek uzavřela s redaktorem Václavem Kubíkem, s nímž žila až do jeho smrti v 70. letech. Z prvního manželství má dceru Olgu (*1950), z druhého syna Jaromíra (*1956).


Paní Dolanská absolvovala německou obecní a měšťanskou školu. Po mnichovské dohodě ji matka na protest přihlásila do školy české. Za okupace se však opět vrátila do školy německé. Po jejím dokončení absolvovala ještě dvouletou obchodní školu. V roce 1946 ji rodiče přihlásili na sovětské gymnázium, kde také, v roce 1951, maturovala.


Poté pracovala v Ústředním výboru Svazu československo-sovětského přátelství, nejprve jako překladatelka a později vedoucí mezinárodního oddělení. V tomto zaměstnání zůstala až do října 1968, kdy dala výpověď na protest proti sovětské okupaci Československa. Při následných prověrkách byla vyloučena z KSČ a jen obtížně hledala nové zaměstnání.


V sedmdesátých a osmdesátých letech vystřídala několik administrativních zaměstnání. Určitý čas byla také v domácnosti. V současné době si ke starobnímu důchodu přivydělává občasnými překlady do němčiny.

(Martin Hořák)

 

Zvuková ukázka, délka 3:01

 

Illse Kreibichová  1928 Dopis od matky z vězení Dopis od matky z koncentračního tábora Ravensbrück Karl Kreibich 1950
 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E