Orální historie v projektu arrow Archiv arrow Archivní výzkum - jižní Čechy arrow Info arrow Archiv 
Sobota, 27 duben 2024

Archivní výzkum - jižní Čechy Tisk

Zpráva z archivního výzkumu v Českém Krumlově a Jindřichově Hradci. Sestavil David Kovařík.

Ve dnech 20. – 21. srpna 2007 jsem navštívil dva archivy v Jihočeském kraji. 20. srpna jsem provedl výzkum ve Státním okresním archivu v Jindřichově Hradci a 21. srpna ve Státním okresním archivu v Českém Krumlově. Cílem obou cest bylo najít a zdokumentovat činnost a osudy německých odpůrců a obětí nacismu, kteří žili nebo se nacházeli na území jižních Čech. Vybrány byly dva bývalé národnostně smíšené pohraniční okresy (Český Krumlov a Jindřichův Hradec), kde ve sledovaném období žila nebo se nacházela početnější komunita německého obyvatelstva a kde se předpokládala také přítomnost německých antifašistů.
V rámci výzkumu v Okresním státním archivu v Českém Krumlově byl zpracován fond Okresní správní komise/Okresní národní výbor Český Krumlov 1945-1960. V tomto fondu se nacházejí dva kartony (č. 101, č. 103) ve kterých jsou záznamy o místních německých antifašistech a jeden karton (č. 117) s několika úředními vyhláškami k antifašistům. Za pozornost stojí také karton č. 158, kde jsou žádosti Němců o vyjmutí z konfiskace jejich majetku. Mezi žádostmi jsou u jednotlivých osob také uváděny různé „drobné“ protinacistické aktivity a případy perzekuce, ačkoliv se podle přiložených úředních dokumentů nejednalo o uznané antifašisty. Ve zmíněných kartonech jsem pořídil celkem 125 fotokopií, jež mají vztah k německým antifašistům.
V rámci výzkumu ve Státním okresním archivu v Jindřichově Hradci byl zpracován fond Okresní úřad Jindřichův Hradec (1850-1948). Tento mimořádně rozsáhlý fond, zahrnující období téměř celého jednoho století, ve kterém jsou vedle sebe uloženy materiály z doby rakouské monarchie, první republiky a období 1945-1948 je poměrně nepřehledně uspořádán. Problematika německého obyvatelstva po roce 1945 je zde různě uložena ve více než 20 kartonech tohoto fondu. Antifašisté navíc nejsou v inventárním soupisu k tomuto fondu zmiňováni. Při výzkumu bylo nalezeno jen velmi málo dokladů o existenci a činnosti zdejších antifašistů. Zdokumentovány jsou tak pouze tři dokumenty o německých antifašistech, nacházejících se pokaždé v jiném kartonu a pod jinou signaturou. Celkem bylo z jindřichohradeckého fondu pořízeno 7 fotokopií.

Všechny uvedené dokumenty jsou nafoceny digitálním fotoaparátem, uloženy na CD a budou v případě zájmu k dispozici ostatním badatelům z projektu „Antifa“. Vybraná část dokumentů obsahující jména a popis činnosti konkrétních osob z obou zkoumaných okresů budou uloženy do databáze německých antifašistů v Národním archivu v Praze.

Přehled zpracovaných materiálů z Jindřichova Hradce zde

Přehled zpracovaných materiálů z Českého Krumlova zde

 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E