Orální historie v projektu arrow Archiv arrow Přednášky pro učitele ZŠ a SŠ arrow Info arrow Archiv 
Pátek, 26 duben 2024

Přednášky pro učitele ZŠ a SŠ Tisk

Přednáškový cyklus pořádaný ÚSD AV ČR, v.v.i. ve spolupráci s katedrou dějepisu a didaktiky dějin PedF UK pro učitele dějepisu na základních a středních školách

„Zapomenutí hrdinové: sudetští antifašisté (1933-1948)“


Rozsah: 10 přednášek
Doba konání: 12.5. a 19.5.2007, 9-15h
Místo konání: PedF UK, M.D.Rettigové 4, Praha 1

Organizační zajištění: Doubravka Olšáková (ÚSD AV ČR,v.v.i.), Bohumil Neumann (PedF UK)
(další informace v Read More)


Cílem dvoudenního kursu je seznámit učitele ZŠ a SŠ s novými interpretacemi a novými přístupy k problematice sudetoněmecké otázky v českých dějinách, především však s osudy německých antifašistů působících na území dnešní ČR ve 30.-40.letech 20.století. Jednotlivé přednášky by měly být zaměřeny tématicky a dotýkat se jak politických dějin daného období, tak např. i problematiky českého politického myšlení ve vztahu k německé menšině v meziválečném i poválečném období. Zvláštní pozornost je v rámci cyklu věnována odboji za 2.světové války a poválečnému odsunu československých státních příslušníků německé národnosti. Zájemci o tento kurz budou seznámeni i s poválečnými osudy účastníků „antifa transportů“ a to především díky probíhajícímu výzkumu „oral history“, jež si klade za cíl mapovat osudy těchto bývalých československých občanů.

V současné době probíhá "reklamní kampaň" celého cyklu, inzeráty se objeví na stránkách dubnového a květnového čísla Dějiny a současnost, v pondělí 27.3. vyjde inzerát v Učitelských novinách. Zároveň jsou jednotlivě obesílány základní a střední školy s nabídkou tohoto cyklu.

Svou účast přislíbili předběžně následující přednášející: Jaroslav Šebek, Zdenko Maršálek, Andreas Wiedemann, Thomas Oellermann (náš nový spolupracovník na projektu), Petr Bednařík, David Kovařík, Václav Houfek, Alena Míšková, Tomáš Hermann, jedná se o možné účasti Volkera Zimmermanna.

V případě možných dotazů či připomínek mne prosím kontaktujte buď na mailu Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny nebo na telefonu 732 750 759.







 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E