Orální historie v projektu arrow Archiv arrow Zápis z pracovní schůzky řešitelů projektu arrow Info arrow Archiv 
Pátek, 26 duben 2024

Zápis z pracovní schůzky řešitelů projektu Tisk
Schůzka se konala dne 18.9. 2007 ve studovně ve Vlašské.

Činnost a výstupy za 2. pololetí roku 2007


J. Kocian přivítal přítomné badatele, spolupracovníky projektu i zástupce dozorčí komise a v návaznosti na zprávu za 1. pololetí přednesl program na 2. pololetí roku 2007 s důrazem na konkrétní výstupy. Připomněl také základní informační kanály, které slouží spolupracovníkům projektu ke komunikaci (interní stránky projektu) a které prezentují projekt veřejnosti (oficiální stránky projektu, informace na stránkách ÚSD a AV ČR).
Z tištěných výstupů je již k dispozici sborník In memoriam Johann Wolfgang Brügel, který vznikl z příspěvků přednesených na konferenci v Hustopečích na podzim roku 2006. Jak referoval V. Houfek bude do konce září dán do tisku sborník z konference v Ústí nad Labem, tzn. vytištěn bude do konce října. Sborník reprezentativních studií k tématu projektu, který připravuje S. Kokoška, je ve fázi ediční kompletace. V současné době se zajišťují autorská práva k jednotlivým studiím a do konce října by měl být uzavřen konečný výběr článků (vč. autorských práv). Překlad by mohl následovat do konce roku 2007. S vlastní výrobou sborníku se počítá na rok 2008.

Databáze

Dle informací od Z. Kokoškové byly do června 2007 do databáze zapsány všechny seznamy německých antifašistů zůstavších na území Čech, Moravy a Slezska (odhadem 35 tisíc). Seznamy antifašistů, kteří opustili Československo, se zpracovávají a výhledově se budou do databáze doplňovat už po celou dobu trvání projektu (tj. až do srpna 2007). V současné době je v databázi asi 50.000 záznamů.
K prezentování databáze Z. Kokošková navrhuje připravit prezentaci na bilanční seminář v Ústí nad Labem. Ke zvážení je interní zkouška představení, která by se mohla odehrát v NA o měsíc dříve.

Zahraniční cesty

O zahraničních cestách referoval J. Pažout. Pracovníci NA navštívili archivy v Německu (Mnichov) a Rakousku, kde se zaměřují na výběr dokumentů k připravované výstavě. Z. Kokošková podotkla, že se neúměrně dlouho čeká na objednané skeny z archivu v Mnichově. S. Kokoška připomněl také archivní výzkum F. Rašky v Anglii, na základě kterého vznikne historická studie, také součást projektu.
Pokračuje výzkum v domácích archivech a dle informací od J. Pažouta zbývá provést výzkum v Chebu a České Lípě.

Oral history

A. Wagnerová referovala o koordinaci spolupracovníků. Připomněla paní Liebermanovou a její práci v Kanadě. Zatím však nepředala žádný konkrétní výstup práce paní Liebermanové, na základě kterého by se dalo uvažovat o spolupráci.
B. Čermáková shrnula množství již realizovaných rozhovorů a připomněla interní stránky projektu, které budou jednotlivé narátory představovat.
A. Nosková připomněla materiály předané MMÚL z Olomouce, které také obsahují záznamy výpovědí.

Putovní výstava

MMÚL se soustředí na archivní výzkum v regionálních muzeích, kde vyhledává prezentační materiál pro výstavy a školní projekt). Jak zdůraznil V. Houfek, zpracování jednotlivých osudů pamětníků zdrželo pozdní předání výsledků projektu oral history.
Připravuje se harmonogram putovní výstavy na rok 2008. Putovní výstava bude připravena k zahájení na 30.11.2007 v Ústí nad Labem v prostorách místní filozofické fakulty.
Školní projekt bude v následujících měsících (říjen, listopad) ověřován na vybraných základních a středních školách v ústeckém regionu a v Praze, tj. pouze pilotní verze programu.
MMÚL představí projekt v krajském muzeu v Chebu (na Knihobraní 29.9.) a na konferenci v Pasově (říjen, T. Okurka). MMÚL se v souvislosti s dlouhodobým záměrem prezentovat téma projektu veřejnosti zapojilo do programu Topografie teroru v Berlíně (projekt sdružující muzea a neziskové organizace v Německu).

Bilanční seminář

J. Kocian navrhl základní osnovu bilančního semináře: úvodní slovo (od O. Tůmy nebo jiného pověřeného pracovníka), prezentace databáze (pod vedením Z. Kokoškové), oral history (A. Wagnerová, D. Weber, B. Čermáková), archivní výzkum (J. Pažout, D. Kovařík), pracovní skupina z MMÚL. Přítomní s navrženým rozpisem souhlasí.

Různé

Od října poběží cyklus přednášek na FF UK, který připravila D. Olšáková.
J. Beránek slíbil zajistit schůzku s ředitelem Českých center.
 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E