Orální historie v projektu arrow Medializace arrow Z prehistorie projektu arrow Info arrow medializace 
Pátek, 26 duben 2024

Z prehistorie projektu Tisk

Gesto vůči antifašistům opět vyvolalo spor mezi prezidentem a premiérem
Ondřej Černý, David Šťáhlavský, Vilém Janouš
12.01.2006 21:48

Příměří mezi prezidentem Václavem Klausem a premiérem Jiřím Paroubkem nevydrželo ani 14 dnů. Dostali se do dalšího sporu. Tentokrát v zahraniční politice. Důvodem je vstřícné gesto vlády vůči odsunutým antifašistům z bývalého Československa.

Kvůli němu se Paroubek s Klausem nepohodli už při jeho zrodu. Premiér se omluvil nejenom Němcům a Rakušanům, ale v dopise i zástupcům maďarské menšiny. Prezident se o této premiérově iniciativě dozvěděl až od maďarského prezidenta při jejich dnešním společném setkání.

Jak řekl, s postupem premiéra nesouhlasí. "Nebyl jsem si vědom, že podobný dopis byl poslán maďarskému sdružení zde v České republice, na který se pan prezident odkazuje, a jehož konkrétní znění neznám," doplnil prezident.

Premiér Jiří Paroubek výhrady hlavy státu během své skandinávské služební cesty odmítl. "Myslím, že to není vůči Maďarsku, že je to i vůči některým občanům antifašistům, kteří nemuseli být německé národnosti. Mohli to být také Maďaři v podmínkách České republiky. Myslím, že pan prezident si mohl celou záležitost ušetřit, takového mezinárodního zesměšnění se a zesměšnění celé České republiky, kdyby si byl celou záležitost přečetl," dodal premiér.

Zdroj: http://www.rozhlas.cz/izurnal/cesko/_zprava/216468

 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E