Orální historie v projektu arrow Medializace arrow Prehistorie projektu - Komentáře arrow Info arrow medializace 
Pátek, 26 duben 2024

Prehistorie projektu - Komentáře Tisk

Vláda se neomluvila všem obětem

Karel Steigerwald, MF DNES

25. srpna 2005 7:59

Vláda se omluvila německým antinacistům, kterým po roce 1945 ublížila Československá republika.

Lidé, kteří věří ve smysl omluv, budou spokojeni. Spokojen bude i Paroubek, nemá co ztratit, něco může získat. Omluva nikoho nerozčilí, někoho potěší. Vláda však bude muset vykličkovat z omluv antinacistům, které do Německa vyslala komunistická rozvědka, a těm, kteří odešli dobrovolně, aby v Německu, kde to bylo víc zapotřebí, antinacismus prosazovali.

Zůstává tu ovšem velká skupina občanů, kterým se vláda neomluvila.

Jsou to Češi, které stát začal pronásledovat už od května roku 1945. Měnovou reformou je ožebračoval, omezenou demokracií je zbavoval občanských práv, a vytvářel tak nejen z Němců, ale z celého obyvatelstva státu občany druhého řádu. Zabavoval jim majetek, zatýkal je, vyšetřoval, věznil, předával Rusům. Porušoval občanské svobody, zákony i lidskou slušnost.

Není jasné, proč Paroubkova vláda tyto občany v omluvách přeskakuje, ačkoliv jim stát ubližoval stejně jako německým antinacistům.

Možná je to jen opomenutí a omluva všem za všechno brzy bude.

Je tu i další vážné opomenutí: omlouvá se německým antifašistům.

Ale co to je německý antifašista? Němec, který bojoval proti Mussolinimu a italskému fašismu? Vláda jistě myslí antinacisty. Ty, kteří bojovali proti německému národnímu socialismu. Jenže antinacista se u nás neříká. Proč? Kvůli tomu háklivému "„národní socialismus"? Termín "němečtí fašisté" je v oblibě i v Rusku. Aby se ty socialismy – komunistický a národní – nepletly? Ale ony se stejně pletou – mnoho mají společného, podobného, něco také rozdílného.

Omluvte se tedy českému lidu, že jej stát po roce 1945 krok za krokem zbavoval svobody. Se vším, co to znamená. Usnesení může mít Paroubek hotové do Vánoc. Napsat tam může – omlouváme se i antikomunistům.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/nazory.asp?r=nazory&c=A050824_213518_nazory_itu
 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E