Orální historie v projektu arrow Medializace arrow Amatérský filmový dokument na Febiofestu arrow Info arrow medializace 
Sobota, 04 květen 2024

Amatérský filmový dokument na Febiofestu Tisk
ČLOVĚK PROTI HYSTERII

Režie: Martin Svozílek

Popis filmu: Městečko Odry je podobné mnoha jiným městům, ze kterých byli po roce 1945 odsunuti sudetští Němci. Město za tu dobu zcela změnilo svou atmosféru, tradice a způsoby společenského života. Právě v těchto místech však překvapivě vyrostla generace lidí, kteří vnímají odsun jako vyhnání a snaží se alespoň uchovat pozůstatky po nedávných dobách.
(Pokračování v Read More)

Ve filmu se setkáme se Zdeňkem Mateiciucem, který se v Odrách narodil a po roce 1989 zrekonstruoval bývalou továrnu. Dal se také do archivářské práce a věnuje se dějinám města před rokem 1945. Poloamatérský dokument jako jeden z mála sleduje osudy neodsunutých Němců a na příkladu jednoho města do hloubky ukazuje, jakým způsobem odsun navždy radikálně změnil tvář naší země.


Anotace k režisérovi: Jeho dokumentární debut Člověk proti hysterii (2006) byl uveden loni na festivalu Jeden svět. Od té doby se téměř nikde neobjevil. Fotograf na volné noze, jehož snímky jsou k vidění třeba v Respektu nebo Hospodářských novinách, společně se spoluscenáristou a autorem námětu Petrem Třešňákem zřejmě natočili film, který nikdo moc nechce vidět.

Hrají:
Scénář: Petr Třešňák, Martin Svozílek
Kamera: Martin Svozílek
Střih: Jaroslav Šafář
Hudba: Gustav Mahler
Produkce: Martin Svozílek
Stát: Česká republika
Rok výroby: 2006
Délka filmu: 45
Původní znění: česky, německy
 
 

Kontakt

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.
Vlašská 9
Česká republika
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
GPS: Loc: 50°5'12.59"N, 14°24'0.219"E